tisdag 5 maj 2009

Sommar, sol och Satan

En för mig glädjande nyhet är att det amerikanska förlaget Feral House i juni släpper Love, Sex, Fear, Death; The Inside Story of The Process Church of The Final Judgment av Timothy Wyllie, tidigare medlem i The Process. Utifrån vad jag sett av boken verkar den lovande även om det är svårt att inte bli skeptisk då Wyllie numera verkar ha ett lite väl stort intresse för delfiner och utomjordingar vilket vi kan se här. Men boken verkar lovande, även om det inte handlar om en akademisk behandling av gruppen. Värdet ligger mer i det primär material boken består av.


The Process Church var en av 60-70-talets mest egendomliga och beryktade rörelser. På många sätt har de blivit ett arketypiskt exempel av hippie-erans mörkare sidor. Grundad i England av paret Robert och Mary Ann de Grimston som en mindre terapi-grupp med rötter i Scientologin utvecklades de till en nyreligiös rörelse som blandade kristendom och satanism i en apokalyptisk vision om en inom kort annalkande domedag. Tiden var inne för de fyra stora krafterna i universum, Jehova, Satan, Lucifer och Kristus att förenas och för människan att välja sida. Trots ett återkommande hyllande av våld och krig i The Process texter framhölls att i slutändan handlade allt om kärlek:

Through Love CHRIST and SATAN have destroyed their enmity and come together for the End; CHRIST to Judge, SATAN to execute the Judgement. The Judgement is WISDOM; the execution of the Judgement is LOVE


The Process karriär blev kortvarig. 1974 skiljde sig Robert och Mary Ann. Robert de Grimston blev utesluten ur organisationen som hädanefter fortlevde utan de satanistiska inslagen. Slutligen skulle Mary Anns del av gruppen omvandlas till Best Friends Animals Sanctuary. Hon dog 2005. Robert de Grimston har under åren gjort ett flertal försök att återuppliva The Process men utan större resultat. Ryktet om The Process har dock levt vidare och de har kopplats samman med både Charles Manson och David Berkowitz (även känd som Son of Sam) som under slutet av 70-talet erkände och dömdes för åtta mord, men i inget fall finns några belägg för påståendena. Dessa rykten har onekligen lett till att The Process namn levt vidare, men det är något tragiskt då den sanna historien om gruppen är nog så intressant. Den amerikanske religionssociologen Willliam Banibridge gav 1978 ut Satans Power, en idag klassisk studie om gruppen och har efter det skrivit ett antal artiklar om dem. Följande artikel ger en bra översikt över deras historia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar